//arch.khas.edu.tr/wp-content/uploads/2021/02/ARCH410_NizamOnurSonmez_Tag.png

İnsansonrası Sonraki İnsana Karşı - Nizam Onur Sönmez

ARCH410 Graduation Seminar dersi kapsamında gerçekleşen konuşmalar serisi "İnsansonrası Sonraki-insan'a karşı" isimli konuşması ile Nizam Onur Sönmez'i ağırladı.Nizam Onur Sönmez, otomat ve yapay failin, ruh ve zihnin, canlının ve bedenin, başka deyişle "yapay", "doğal" ve "kültürel" insanın tarihlerini öyküleyerek İnsansonrasının felsefi, bilimsel ve kültürel arka planına doğru bir seri güzergah kurmak üzere bir konuşma gerçekleştirdi.

Nizam Onur Sönmez (mimar, akademisyen //İTÜ Mimarlık Fakültesi // kenarlar.blogspot.com.tr, arastirmagunlugu.blogspot.com.tr, kafamkarisikdegil.blogspot.com.tr) 2001 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, aynı kurumda yüksek lisans çalışmasını tamamladı (2004). TU Delft ve İTÜ’de ortak yürütülen ve mimari tasarım için yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesine kuramsal ve uygulamalı olarak odaklanan doktora tezini 2015 yılında tamamladı (Evolutionary Design Assistants for Architecture). 2004 yılından beri İTÜ Mimarlık Bölümü’nde Mimari Proje, Bitirme Ödevi ve çeşitli diğer dersler yürüttükten sonra 2018 yılında aynı kurumda Dr. Öğr. Üyesi ünvanı aldı. Tasarımda hesaplama uygulamaları ve yapay zeka, hesaplamalı tasarımda tasarım örneklerinin analiz ve kullanımı, tasarım kuramı ve eğitiminde araştırmacı tavırlar, ütopyacı mimarlıklar ve insansonrası tartışmaları üzerine metinler yayınladı ve kitap editörlükleri yaptı. Tasarım stüdyosunun yanısıra, mimarlık ve tasarım kuramları (ütopyalar, insansonrası, doğa), hesaplamalı mimarlık uygulamaları ve bunların kuramsal yansımaları üzerine dersler veriyor. Mimarlık faaliyetleriyle ulusal yarışmalardan ödüller kazandı. 2020 yılında İnsandışı Kolektifi dahilinde XVII. Ulusal Mimarlık Sergisi, Fikir Sunumu Dalı Ödülü’ne layık görüldü. Yurtiçi ve dışında düzenlediği ve katıldığı etkinlikler ve sergiler arasında 2008 yılında parçası olduğu “sanki-dikdörtgen”, 2014-15 yıllarında Aslıhan Şenel ile birlikte düzenlediği Mimarlık okulları 1. sınıf stüdyoları buluşmaları ve 2018 yılında yardımcı küratörlerinden olduğu Venedik Bienali Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu anılabilir. Bunların yanında pek çok öğrenci atölyesi düzenledi ve yürüttü.