Aslıhan Demirtaş, Agros ile İstanbul Tasarım Bienali'nde

AGROS ISTANBUL
Şehirlerin varlığını tarım mümkün kılmış olsa da bugün gıda üretimi kentsel yerleşimlerden uzak ve gözden ırak. İstanbul’da hâlâ 1600 yıllık bostanlar mevcut, fakat bu bostanların büyük kısmı kentsel dönüşüm nedeniyle yok oldu. Geriye kalan bostanlar, hem tarihsel alanları hem de kent tarımını korumaya dair süregiden bir tartışmanın merkezinde yer alırken kent tarımının tarihsel mevcudiyetine ve gerekliliğine dair iyimserlik tohumları barındırıyor. Kentsel İstanbul’un içinde gizlenmiş kırsal bir İstanbul var mı?

Agros İstanbul Kadir Has Üniversitesi Mimarlık ve Kent Çalışmaları Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin işbirliğiyle üretilen, kentte topraktan süpermarketlere uzanan gıda üretimini araştırıp ortaya koyan ortak bir çalışma. İstanbul’daki mevcut farklı kentsel tarım tipolojilerinin ve gıda ağlarının ayrıntılı repertuvarını gösteren bir harita, bir lüfer mangası, pandemi sürecinde evde ürün yetiştirme girişimlerini belgeleyen bir çalışma, kentli göçerlerle ilgili bir sesli hikâye ve İstanbul’da tarım ve balık konusuna dair kitap ve araştırmalardan oluşan bir kitap ve makale
koleksiyonu içeriyor.

UrbanAgrIst Ekibi/Team
Aslıhan Demirtaş
Seda Baydur
Onur Değirmenci
Ouaees Hommous
Aygül Çınar Sevim
Gözde Yiğit
Sinem Yıldız
Merve Yumuk
(Thanks to / Murat Tülek’e teşekkür ederiz)